Cikkek


Nagy Istvánról

2006 Február 4.-ét írunk. A Makóhoz közeli kis faluba, Földeákra igyekszem látogatóba Nagy István tenyésztőtársamhoz, akitől meghívást kaptam egy baráti beszélgetésre, eszmecserére. Reggel 9 óra, István már a kapuban várt majd beinvitált. Egyből a galambdúc felé vettük az irányt, amely egy melléképület padlásterében volt kialakítva praktikusan. 4 db 25 és 1 db 50 férőhelyes növendékdúc van, továbbá 2 db tenyészdúc 12-12 pár galambnak. A dúcok délkeleti fekvésűek, tiszták, világosak és jól szellőzőek. A galambok már szeptember óta nemenként szétvannak válogatva. Egy részük a tenyészszezont várja egészségesen, felkészítve míg a többiek a kiállítások utáni jól megérdemelt pihenőjüket töltik. Ezek után a galambokról szóló beszélgetést a jó meleg szobában folytattuk.

Galambászattal mióta foglalkozol? Hogyan kezdődött nálad ez a sport, hobbi?


A galambok iránti szeretetem olyan 6 éves korom körül kezdődött, amikor unokabátyámtól, aki akkor már régóta foglalkozott galambokkal kaptam egy pár Szegedi magasszálló keringőt. Onnantól kezdve egyenes út vezetett a galambtenyésztés felé. Próbálkoztam több fajtával is. Többek között Csepeli magasröptű hófehérrel és Magasröptű magyar deressel is. De igazából 1996-ban találtam meg a számomra legmegfelelőbb fajtát a Budapesti magasröptű keringőt, amely külleme és röpmodora miatt gyorsan belopta magát a szívembe. Azóta is kizárólag ezzel a fajtával foglalkozom.

Kiktől tanultál a legtöbbet?

Én a szakmai lapok illetve a saját magam tapasztalataira hagyatkoztam. Ezek alapján próbáltam meg nagyobb rálátást nyerni a röpgalambok tenyésztésére, kezelésére. Majd 2003-ban kerültem közelebbi barátságba az élvonalbeli, pápai Ács Ferenccel, akitől sokat tanulok, tanultam. Ezúton is szeretném megköszönni önzetlen segítségét!

A Budapesti Magasröptű Keringő melyik rajzváltozatát tenyészted?

Nálam jelen esetben a koszorúsnyakú szegett szárnyú rajzváltozat található meg, melyeket kiállítási minőségben tenyésztek, de a jövőbeni terveim között szerepel más rajz esetleg színváltozatok tenyésztése is.

Kinek az állományából származnak a galambjaid?

Az állományom 100%-ban Ács Ferenc (Pápa) galambjaiból tevődik össze. Tőle vásároltam a tenyészgalambokat 2003 telén, melyek visszamenőleg Rácz Sándor (Budapest) Takács Sándor (Szeged) Spanyiel János (Inárcs) és Virág Ferenc (Kecskemét) neves tenyésztők galambjaira vezethetőek vissza.

Mekkora az állományod?

Pillanatnyilag 75db galambom van. Ebből 9 pár tenyész a többi 2004-es 2005-ös utód.

Milyen tenyésztési eljárásokat használsz?

A rokontenyésztés híve vagyok. Ezt alkalmazom. Ezzel az eljárással lehet a legrövidebb idő alatt az állomány egységét egy szintre hozni, küllemüket és röpképességüket javítani.

Mikor kezdődik nálad a tenyészszezon?

Nem szoktam korán párosítani. Február 15.-én helyezem be a tojókat a tenyészdúcba a hímek mellé, de előtte erre is felkészítem a galambjaimat, hogy kellően tüzesek legyenek és az átpárosítások azonos dúcban is sikerrel járjanak.

Hogyan takarmányozod a galambokat?

A galambok etetésénél 6 féle szempontot különböztetek meg. Ezek a következők: párosítás, költés-nevelés, vedlés, téli pihenő, kiállításra felkészítő és a fiatalok takarmánya. Ezeket a keverékeket 13-14 féle első osztályú magból állítom össze. Zöldtakarmányokat is használok spenótot, salátát és tyúkhúrt.

Kiállításokon milyen eredményeket értél el eddig?

2004-ben voltam elsőnek a makói Nemzetközi galambkiállításon, ahol egyik hím galambom 97 pontal Kiállítás győztes helyezést ért el. Az országos kiállításon elsőnek 2006 Januárjában, Dabason mutatkoztam be. A fajtaklubon belül 12db galambbal, melyekből 3db kiváló míg 2 db kitűnő minősítést ért el és egyben különdíjat is kaptam. Galambjaim a 8-as csapatversenyben 767 míg a 10-es csapatversenyben 955 pontot értek el. Kisebb kiállításokon volt több kiváló, kitűnő és győztes minősítésű példányom is.

Hogyan készíted fel galambjaidat a kiállításra?

3 héttel a kiállítás előtt kezdem el felkészíteni a galambokat, amennyiben lehetőségem van rá akkor a felkészítendő egyedeket nemenként külön tágas dúcban helyezem el. A kiállításra felkészítő keverék annyiban külömbözik a fiatalok takarmányától, hogy energiadúsabb és több olajos magot tartalmaz, hogy a galambok teltek szép élénk színűek legyenek. Ilyenkor itatok szőlőcukrot is. Minden héten fürdetek.

A galambok egészségével kapcsolatban mit tartasz fontosnak, milyen intézkedéseket teszel ennek érdekében?

Legelsőnek két dolgot emelnék ki. Egyik az idegen galambok behozatala. Én kizárólag télen vásárolok galambot azt is lehetőleg a kiállítási szezon után és jóval a párosítás előtt. A megvásárolt galambokat külön épületben karanténozom, megfigyelem (csak úgy mint a kiállításról hazaérkezőket) és ha minden rendben, akkor kerülnek be a dúcba. A másik fontos dolog a tisztaság. Sajnos időm azt nem engedi hogy naponta takarítsam a dúcokat de 3-4 naponta azért megszoktam csinálni. Évente egy alkalommal oltom a galambokat paramyxo ellen. 3 havonta csináltatok bélsárvizsgálatot és ha szükséges akkor célzottan kezelem az állományt. Egyébként antibiotikumokhoz csak legvégső esetben nyúlok. Hetente egy alkalommal adagolok immunrendszer erősítőket és probiotikumot. A többi napon savasított vizet kapnak. Az ásványi anyagok folyamatosan előttük vannak.

Jövőbeni terveid, elképzeléseid?

A törzsállományom nagyságát szeretném 12 párra növelni és a jelenleg meglévő vérvonal mellé egy újat beállítani. A mostani munkahelyem lehetőséget ad arra, hogy újra hódolhassak régi szenvedélyemnek a röptetésnek is. Tehát ilyen irányú lépéseket is szeretnék tenni.

Mint ahogy szokott, most is gyorsan eltelt az idő a kedvenceinkről való beszélgetés közben. Lassan indulnom kell. Köszönöm szépen az interjút, és azt kívánom hogy találj még nagyon sok örömöt a Budapesti Magasröptű Keringők tenyésztésében!

Köszönöm szépen! Viszont kívánom!

Riport: Hostnik Tibor


Cikkek